L’ordre de les pedres

[L’ordre de les pedres] c.1947 Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Tonica Arnau Clérig

A Vistabella les pedres ja estaven quan van arribar els pobladors de l’any 1251, per això el sentit comú va construir una cultura de pedra que no destorbava el paisatge, només li posava ordre: casetes, bancals, fites, abeuradors, marges, camins rals, eres, assagadors, pous, escaletes, neveres, sénies, empedrats. I quilòmetres i quilòmetres de parets van aparèixer perquè les persones van encaixar pedres al servei de millorar la vida.

La fotografia del segle XX va arrenglerar les xiquetes davant una paret de pedra seca quan no se sabia que era un monument secular perquè era una necessitat: cada solsida era tornada amb religiositat, perquè una llei no escrita ensenyava que no fer-ho era l’inici del final.

La tècnica de la pedra seca, compartida per totes les vores de la mar Mediterrània, anava lligada a una economia autosuficient que va deixar de tindre sentit quan els pobladors van marxar del món rural a fer cues a les portes de les fàbriques. 

Al segle XXI les cabres salvatges tomben l’ordre de la pedra seca, que des del 2018 es considera Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

 

SE DONE A SABER que qui conega a les persones que falten identificar en la foto ens envie un email a: arxiuvistabella@gmail.com, esafont@gmail.com o silviaolaria@gmail.com

Si voleu vore el procés d’identificació CLIQUEU ACÍ DAMUNT

6 pensaments sobre “L’ordre de les pedres

 1. Arxiu de Vistabella

  Dolors Ibañez Montoliu ens ha deixat al facebook un comentari que agraïm molt: “Interpretar la història d’un poble posant en el centre el paisatge em sembla una mirada certera. Un treball imprescindible.”

  Respon
 2. Marisol Sebastia Moliner

  Hola! Soc Marisol Sebastiá Moliner. Soc filla de Antonia Moliner García y neta de Nicolás Pelegri Moliner Fabregat. Els menús yayos van vibre en el más dels castillejos y el de la Riba grosa. Me agradaría conseguir informacio dels meus aban pasas. No se si existís algún llibre o com podría conseguir informacio. Gracies!

  Respon
  1. Arxiu de Vistabella

   Hola Marisol. Nosaltres som voluntaris que treballem per replegar el Patrimoni de Vistabella, de manera global, és a dir no particular, no fem recerca d’arbres genealògics concrets, no disposem de tant de temps!!! El llibre que hem publicat: “Se done a Saber”, explica la vida a Vistabella durant el segle XX, de manera general, i apareix el nom de les persones que ixen a les fotos. És la vida de tots, però no estan tots fotografiats. No sabem si això et pot interessar…

   Respon
  2. Silvia Olaria

   Marisol, pots escriure a l’Ajuntament de Vistabella ells tenen els llibres registre de naixement, matrimoni i defunció on obtindras dades dels teua avantpassats si van naixer al poble, viure o morir.

   Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.