Las fiestas en la posguerra (1939-1950)

Después del paréntesis de tres años (1936-1938) durante los cuales no se celebraron debido a la guerra, las fiestas patronales de Vistabella se reanudaron de nuevo en 1939. Con la ayuda de las Actas de los plenos municipales de esos años podemos reconstruir algunos de los hechos más relevantes.

Mientras las autoridades intentaban dar una apariencia de normalidad, la situación era muy difícil para la mayoría de los habitantes. El aparato represivo de la dictadura, dirigido por Falange, actuaba despiadadamente sin restricciones. 

El Ayuntamiento asignaba una cantidad de dinero para la contratación de la banda de música y para la compra de cohetes aunque  a lo largo del calendario las celebraciones dedicadas a cada santo eran organizadas por el clavario correspondiente: las Actas reflejan la cruel coincidencia de la preparación de las fiestas con el pago de pasaje a los detenidos, o el número de vecinos declarados prófugos.

Por ejemplo, en agosto de 1939 se celebraron las fiestas patronales los días 29, 30 y 31: se contrató a la banda de música de Vilafamés, y los gastos de las fiestas ascendieron a 2.629,05 pesetas, pero fueron declarados prófugos 23 jóvenes de Vistabella. Y hasta el año 1942 no se volvieron a autorizar los festejos taurinos.

graella_despeses_festes39_50

Se puede leer el estudio completo, con extractos de las Actas Municipales y sus fechas exactas en el siguiente documento:

Edició: Elvira Safont i Sílvia Olaria

2 pensaments sobre “Las fiestas en la posguerra (1939-1950)

  1. Joan Andrés Sorribes

    Molt interessant, companys. Per la meua banda voldria afegir que el nom de “gaitero” o “gaité” està molt escampat per diversos pobles del Maestrat i de Els Ports. No tinc molt clar si fou un problema de tradució (com apuntes tu) i o de similitud sonora. El fet és que encara a MORELLA les dolçaines s’anomenen GAITES i els tocadors GAITERS. Val a dir que les dolçaines que feia a Morella el desaparegut CASIMIRO, tenien i tenen encara una afinació diferent. Explico tot açò des de la meua experiencia personal que jo, vaja per davant dir-ho, de música no en sé un borrall. Ànim i endavant!!

    Respon
  2. Elvira Safont

    Certament que a molts llocs també en diuen “gaita” de la dolçaina, encara que a Vistabella no és corrent que siga aixina. De tota manera sí que trobem canvis en el nom dels instruments per similitud en el so: la tornadeta de la jota que diu “Al Molí més Baix anirem a moldre / a vore a Canut que mos toque l’orgue” fa referència a un moliner que ere conegut perquè tocava l’harmònica. És difícil tindre un orgue dins un molí de farina.
    Però, Joan, probablement encertes al dir que no devia ser una confusió del secretari a l’escriure l’Acta sinó que devia buscar una paraula alternativa a dolçaina i que no li sonara tant a valencià, ja que redactava en castellà, i el valencià no estava ben vist.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.