Un regal de postal

El retaule de pedra de l’església de Vistabella és una de les nostres icones i trobar imatges anteriors a 1936 una de les nostres il·lusions. Hui oferim una imatge inèdita.

Arxiu de Vistabella del Maestrat. Fons familiar Monferrer Gual

Caixeta de retrats família Monferrer Gual

Dins una caixeta de fotografies que ens han deixat les filles de Rosa Monferrer Gual, del carrer Malcuinat, hi ha una postal que mostra les escultures del retaule! Tota una novetat perquè no s’ajusta a cap de les dos versions que coneixem.

En el nostre article Portada-retaule de l’església de Vistabella expliquem com vam localitzar la imatge més coneguda i reproduïda, la de l’Arxiu Mas, obra d’Adolf Mas feta l’any 1917. Però Carlos Sarthou Carreres ja havia fotografiat el retaule l’any 1910, en dos retrats que es conserven a la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya: ho trobem explicat en detall a la Tesi doctoral sobre l’església de Vistabella, de Maria Jesús Mañez Pitarch, a la pàgina 571 i següents podem vore les imatges.

Revers imatge del retaule. Fons familiar Monferrer Gual

Aquesta postal del fons familiar Monferrer Gual es converteix en la tercera imatge supervivent anterior a 1936. Ara només hauríem de trobar l’autoria, o poder afinar la seua datació.

Les caixetes de retrats sempre porten regal.

3 pensaments sobre “Un regal de postal

  1. Carmen i Rosa Barrachina Monferrer

    Hola. Ens ha agradat molt la presentació de la nostra caixeta i ens alegra haver contribuït amb les fotos de la nostra família a conèixer un poquet més la història del nostre poble.

    Respon
  2. Santiago López

    Enhorabona pel vostre treball d’investigació referent a documents i fotografies antigues de Vistabella del Maestrat. No sé si ho sabeu, pero per si on cas vos interessa, resulta que per casualitat he averiguat que, a l’hivern de 1930, uns excursionistes, possiblement anglesos, feren varies fotografies en Vistabella i atres llocs. Resulta que, per casualitat, he vist que en la Biblioteca de la Universitat Jaume I, tenen un parell de fotografies on estan retratats dos dels excursionistes davant del vehicul utilizat, aparcat junt a un mur de pedra d’un talud, i ab neu a lacartetera. He preguntat per correu electrònic com les han conseguides i les circunstàncies, pero no he conseguit resposta. Les dues fotos apareixen ab el seu dors, i resulta que, figura escrit a llàpis i en anglés el lloc: Vistabella, i la data. Vos ho comunique per a que si teníu interés contacteu ab la Biblioteca de la Universitat Jaume I, que segur conseguireu obtindre millor atenció. També tinc informació, per casualitat, que es venien per a coleccionistes atres fotografies del mateix reportage, pero les he perdut la pista. Possiblement algú les ha adquirit, no sé si la mateixa Universitat. Per favor, si voleu alguna informació complementaria que vos puga aportar, així com per a comunicar-me com heu quedat en la Universitat vos agrairía que m’ho comunicareu pel meu correu. Gràcies.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.