Fer fòllega

Fer fòllega és obrir camí en la neu, especialment després d’una forta nevada, i és un dictat de la natura segons el filòleg Jesús Bernat. Però heu de saber que és una expressió de les terres de Penyagolosa, aixina que pareix un dictat exclusiu de la natura de casa nostra: només apareix recollida com a locució verbal al diccionari normatiu valencià, el altres diccionaris es fan els sords, de moment.

2015-10-31-13_03_11-carretera-nevada-cerca-de-vistabella-con-vehiculo-y-conductorA les terres de Penyagolosa, a la mirada innocent i sorpresa mentres cau la neu sempre li segueix la suor de la pala per restaurar el pas. Abans que les màquines llevaneus arribaren a Vistabella, als anys 90 del segle XX, una gran part de la fòllega era un treball comunitari:  a requeriment de l’ajuntament un home de cada casa havia de col·laborar per fer camí si s’havia de treure de casa un malalt, o a una dona se li complicava el part, posem per cas.

Però de l’esforç vital de fer fòllega perquè la vida del territori no s’apare de tot també se n’aprofiten els turistes. A inicis del segle XX uns pocs privilegiats ja pujaven des de València en cotxe només per mirar i xafar neu.

2015-10-31-13_03_54-carretera-nevada-cerca-de-vistabella-con-vehiculo-y-conductor-de-pie

Carretera nevada prop de Vistabella 12.02.1930. Fotos preses de l’Arxiu d’imatges de Castelló de la Biblioteca digital de l’UJI

Al segle XXI, la democratització del transport particular i la millora de la carretera ha convertit els visitants en autèntica invasió, i el significat de fer fòllega s’haurà d’ampliar: primer va la fòllega per deixar eixir als habitants i el bestiar del territori, i després la fòllega per deixar entrar els turistes. Al romanticisme cooperatiu de sobreviure l’ha succeït l’imperatiu individual de poder aparcar. Fer fòllega: mai una paraula tant antiga ha estat de tanta actualitat.

7 pensaments sobre “Fer fòllega

  1. Universitat Jaume I. Biblioteca

    Moltes gràcies haver inclòs en el vostre blog fotografies de l’Arxiu d’imatges de Castelló de la Biblioteca digital de l’UJI. Pel que sembla les imatges van ser realitzades per dos viatgers anglesos o nord-americans que en 1930 van visitar diversos pobles de Castelló i València. Desafortunadament no hem pogut esbrinar la seua identitat i procedència exacta però agraïm que deixaren constància en imatges de la nevada de Vistabella en l’hivern d’aquell any.

    Respon
    1. Elvira Safont

      Gràcies per la informació. Una llàstima no poder completar la història dels dos visitants de parla anglesa. Potser tenim sort i algun descendent els reconeix, internet fa els camins molt amples.

      Respon
  2. Retroenllaç: Construcción de vías de comunicación en Vistabella durante la II República | Arxiu de Vistabella del Maestrat

  3. Retroenllaç: Quan la neu s’embruta | Arxiu de Vistabella del Maestrat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.