De l’altre costat del Montlleó

La carretera oficial que passa per Vistabella, dibuixada sobre els mapes, s’acaba al riu Montlleó.  Però el que mostren els mapes la realitat ho contradiu: les terres de Penyagolosa van més enllà del túnel de la CV-170, els veïns del territori es barregen i les llengües també. Sense prejudicis estranys, amb lògica, com passa a totes les terres de frontera, els habitants uneixen el que l’administració divideix.

Si no fas cas del mapa, després de Vistabella has de seguir pujant i la carretera creua el riu Montlleó, entra a terres de l’Aragó, voreja el pic de Penyagolosa i et deixa a Puertomingalvo, per als que som del territori:  El Puerto.

El nostre parlar valencià incorpora paraules de la parla castellana dels nostres veïns de més amunt, i les seues expressions han assimilat mots de la nostra llengua. Això s’ha creat al llarg d’uns segles en aquesta frontera sobre paper, i el contacte ha produït una riquesa lingüística indiscutible que ens permet comunicar-nos sense traductors.

Jose Castillo Gil estudia la toponímia d’El Puerto, tracta de fixar l’origen dels noms i el perquè de la seua evolució, i en la seua recerca troba també altres joies: ens ha regalat un document de 1910, una Acta que va delimitar els marges dels dos municipis seguint una llei del 23 de març de 1906, encara que els límits originaris entre El Puerto i Vistabella els hem de buscar a l’Edat Mitjana.

4 pensaments sobre “De l’altre costat del Montlleó

 1. Elvira Safont

  Hem rebut un correu des d’El Puerto que copiem:

  M’ha encantat “De l’altre costat del Montlleó” i només puc dir que gràcies. I a l’igual que los masoveros churros de Vistabella i els masovers valencians del Puerto, especialment els de la zona de contacte, m’encanta que penseu que estem en el mateix vaixell i ens enfrontem al mateix hivern i tenim les mateixes dificultats en la cullita i en la trilla… i que ens fa falta l’ajuda del veí, el que ens va donar refugi eixa nit que gelae i ens va obrir la porta quan la guerra…
  Un abraç molt fort,
  José

  Respon
 2. Xavier Llop

  Per si és del vostre interès a la pàgina web de l’IGN estan accessibles els “Cuadernos de líneas límite” i les actes corresponents, igual que també ho estan les “Minutas topográficas municipales” a escala 1:25.000. Les segones del 1911 i les primeres, en el cas de la ratlla de Vistabella i el Puerto hi ha actes del 1890, 1910, 1915 i pot ser alguna que se m’ha passat (en total 29 arxius només de les “actas y cuadernos de líneas límite”).
  La descàrrega és gratuïta.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.