La línia Vistabella-Castelló

1921

El servei d’autobús o cotxe de línia, com li hem dit sempre, és un servei de primera necessitat perquè comunica el poble amb la capital i puja i baixa a totes aquelles persones que no tenen vehicle i que, per diferents motius, han de desplaçar-se.

Però sempre ha sigut un símbol com a primer i únic mitjà regular de transport que ha trencat l’aïllament físic de la població. La línia Vistabella-Castelló, a més de persones, porta notícies, encàrrecs, premsa, medecines i en altres temps també el correu. L’arribada de l’autobús al Dau a les sis de la vesprada va concentrar durant dècades una gentada: era una festa esperar amics, familiars o desconeguts excursionistes i visitants vestits amb modes i indumentàries diferents a les habituals. Ara l’arribada del cotxe de línia ja no és res d’extraordinari, però que l’eixida sigue a les 6 de la matinada és difícil d’oblidar, encara que en este aspecte hem millorat: l’any 1921 eixie a les 4.30!

Obligatori resulta citar els conductors, que dibuixen cada dia el fil invisible que uneix Vistabella amb la resta del món: Amado, José Maria, José, Braulio, Manolo, Antonio (tres Antonios diferents), Rogelio… i els cobradors (feina ja extingida) com el tio Sento o Higinio.

Perquè volem fer un homenatge per remarcar l’enorme sort de tenir cotxe de línia, mireu la publicitat del servei, que quasi no ha canviat des de 1921, encara que sí han canviat el  recorregut i les característiques del vehicle. I el preu!

peñagolosa automovil

34…. anys més tard podem trobar

A 1955 a la Gazeta de Madrid (actual BOE) es va publicar la concesió del servei públic de transport a Vistabella.

8 pensaments sobre “La línia Vistabella-Castelló

   1. Juan Luis Porcar

    Teniu informació de l’empresa d’autobusos…a Castelló hi ha havia un anglés, Russell Ecroyd, que va impulsar unes línies d’autobusos cap l’interior de Castelló als anys 20…i davant la competenciade la Hispano en Segures ho va deixar…encara es conegut a la ciutat el “garage del inglés”…potser seria aquest personatge amant dels automòbils…va ser el primer que va pujar al Desert de les Palmes en automòbil quan encara no hi era la carretera….

   2. Silvia Olaria Autor de l'entrada

    La Guia Comercial de la Provincia de Castello de 1921 indica la Hispano-Fuente- En Segures en la seua publicitat. La Hispano Fuente-En-Ensegures; Garage, P. Obelisco, esquina
    a la calle del Velódromo

 1. Retroenllaç: La fonda de la tia Ester | Arxiu de Vistabella del Maestrat

 2. Pablo Marco

  Acabe de descobrir este blog i em sembla interessantíssim. Porte ja uns quants anys treballant sobre la història del transport a Castelló, i aprofite per aportar algunes dades sobre este tema.
  Peñagolosa Automóvil (també coneguda com Elizalde Peñagolosa perquè tenien un cotxe d’eixa marca) va ser constituida en 1920 pels vistabellins Adolfo Campos, Ángel Monferrer i Mariano Fabregat. Van inaugurar la línia el 2 d’agost de 1920, primer fins a Atzeneta, i uns dies després ja fins Vistabella, encarregant-se també de la conducció del correu. Disposaven de dos òmnibus Hispano-Suiza i un Elizalde. En 1921 van intentar expandir-se amb una línia entre Benassal i Alcalà de Xivert, però la competència de HIFE era massa forta, i en novembre de 1921 es va dissoldre la societat. Des d’aquell moment, HIFE es va fer càrrec de la línia.

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.