Festa del llibre 2024. Llegir per a saber

Els llibres expliquen el món. Per als qui teniu interès en saber en quin món viviu recomanem dos llibres que parlen de nosaltres, del nostre territori i de la nostra història recent.

EL ABISMO DEL OLVIDO, és una obra gràfica del reconegut dibuixant Paco Roca i del periodista Rodrigo Terrasa, publicada per l’editorial de còmics Astiberri Ediciones.

José Celda Beneyto era agricultor, va ser afusellat el setembre de 1940 i va ser indultat quan portava tres mesos mort. La seua filla Pepica Celda va aconseguir treure’l d’una fossa comuna l’any 2011. Leoncio Badia Navarro és conegut per haver sigut enterrador del cementeri de Paterna des de 1939 fins a 1945. L’Ajuntament, en acte d’agraïment, va dedicar una escultura a la seua memòria l’any 2022.

Aquestes tres persones, i moltes altres, formen part d’una narració dibuixada on seguim diferents fils de relats i, en ajuntar-los tots, apareix la vida en majúscula que no ha sigut escrita als llibres d’història. Explicada des de les vivències quotidianes resulta esclaridora, emocionant i necessària.

EL NOM DELS POBLES VALENCIANS. Origen i significat, és una obra d’investigació d’Abel Soler, publicada per Terra Blanca Edicions.

Denominar és un acte sagrat. Aixina comença el llibre, perquè el nom és el signe que ens dota d’identitat.

Conté un recull de 888 noms de pobles -més exactament 542 caps de municipi i 346 pedanies-, tots ordenats de nord a sud per comarques. És un manual de consulta i d’orientació, i també un llibre de divulgació per a persones no expertes en història o en filologia: tots i totes ens identifiquem en el nom dels nostre poble i dels pobles veïns.

A destacar una innovació que aporta: el descobriment dels noms d’arrel amaziga o berber de molts pobles del País Valencià.

Queda o escrito, o demais non queda.

EMILIA PARDO-BAZÁN (1851-1921)

Feliç dia del llibre!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.